Διαδικασία παραγωγής

Δείτε πώς καλλιεργούμε τα πρώιμα κηπευτικά μας

Στoν Α.Σ.Ο.Π. Ελαφονησίου ΣΥΝ.Π.Ε. πιστεύουμε πως για να είναι ένας Συνεταιρισμός πρωτοπόρος οφείλει να παράγει με μεθόδους και διαδικασίες υψηλών προδιαγραφών, με σεβασμό στο περιβάλλον και με συνεχή βελτιστοποίηση υπηρεσιών που να εξασφαλίζουν μια ισχυρή δέσμευση με τους συνεργάτες του.

Απολύμανση εδάφους

Με το πέρας της καλλιέργειας, ακολουθεί ηλιοαπολύμανση των εδαφών.
Η ηλιοαπολύμανση γίνεται με φυσικό τρόπο. Χρησιμοποιούμε ένα κάλυμα του εδάφους το οποίο εγκλωβίζει από κάτω την ηλιακή ενέργεια, πετυχαίνοτας έτσι την αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους έως και τους 70°C. Ως αποτέλεσμα έχουμε την απολύμανσή του,  αποφεύγοντας τη χρήση χημικών σκευασμάτων. 

Φύτευση
Η εποχή φύτευσης της ντομάτας, που σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από το μικροκλίμα της περιοχής με εκτεταμένη ηλιοφάνεια, τη νότια έκθεση και τις σχετικά υψηλές επικρατούσες θερμοκρασίες, ορίζεται από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα με τέλη Οκτωβρίου για την κύρια φύτευση.
Η κύρια φύτευση με σχετικά ευνοϊκές καλλιεργητικές και περιβαλλοντικές συνθήκες φτάνει έως τον Ιούνιο.
Στις περιπτώσεις της δεύτερης καλλιέργειας μεσα στην ίδια σαιζόν, η δεύτερη φύτευση ξεκινάει από τα τέλη Ιανουαρίου και γίνεται ανάλογα με το είδος και το υβρίδιο που θα καλλιεργηθεί, καταλήγει συνήθως στα τέλη Ιουλίου.
Γονιμοποίηση άνθεων
Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, η χρήση λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων γίνεται με υπεύθυνο τρόπο ενώ για τη διαδικασία της γονιμοποίησης των άνθεων χρησιμοποιείται αποκλειστικά το έντομο Bombus terrestis, κοινώς βομβίνος ή μπούμπουρας, ώστε να ακολουθείται η φυσική διαδικασία και να αποκλείεται η χρήση ορμονών.
Ανάπτυξη του καρπού

Αφού δέσει ο καρπός, οι ντομάτες αναπτύσσονται για περίπου 10-15 εμδομάδες. Αφού ωριμάσουν και αποκτήσουν το χαρακτηριστικό, ζωηρό κόκκινο χρώμα τους, οι παραγωγοί του συνεταιρισμού προχωρούν στη συγκομιδή τους.

Έπειτα οδηγούνται στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού όπου διαχωρίζονται και συσκευάζονται ανάλογα με το μέγεθος, το χρώμα και το βάρος. Στη συνέχεια το προϊόν τοποθετείται σε θάλαμο ελεγχόμενης σταθερής θερμοκρασίας για να διατηρηθεί ο καρπός φρέσκος και αναλλοίωτος μέχρι την παράδοσή του.