Το Ελαφονήσι βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, 43 χιλιόμετρα από το Καστέλι και 76 από τα Χανιά.

_KYR0847 (Small)

Η πρόσβαση στο νησί που βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία στα περίπου 100m γίνεται και με τα πόδια, μιας και τα νερά είναι πολύ ρηχά! Τα νερά είναι ροζ από τα χιλιάδες κογχύλια που έχουν θρυματιστεί κατά την πάροδο του χρόνου δίνοντας μια ξεχωριστή όψη στην αμμουδιά. Το 1824 σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους 850 άνθρωποι την ημέρα του Πάσχα. Η σφαγή έγινε για λόγους εκδίκησης και τιμωρίας για τον επαναστατημένο Κρητικό λαό και σκοτώθηκαν κυρίως γυναικόπαιδα.

_KYR0846-Edit (Small)

Το νησί κάποτε ήταν ορμητήριο πειρατών, ενώ σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Έτσι, αντίθετα με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, το όνομα του νησιού δεν σημαίνει νησί των ελαφιών, καθώς δεν υπήρχαν ποτέ ελάφια στη περιοχή. Αντίθετα, το πραγματικό όνομα είναι Λαφονήσι, προερχόμενο από τα λάφυρα που έκρυβαν οι πειρατές στο νησί. Ποιος ξέρει, ίσως και να βρείτε κάποιον κρυμμένο θησαυρό όταν έρθετε εδώ…

Κοντά στο χώρο στάθμευσης θα δείτε ένα μνημείο ηρώων. Βρίσκεται εκεί για να θυμίζει μια τραγική ιστορία που εκτυλίχθηκε στο Ελαφονήσι τη Κυριακή του Πάσχα του 1824. Οι Τούρκοι τότε έσφαξαν 600 γυναικόπαιδα και 40 πολεμιστές, ως αντίποινα για τον επαναστατημένο λαό, προτού συνεχίσουν τις σφαγές τους στο Σπήλαιο του Ξωτικόσπηλιου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο αριθμός αυτός έφτανε τους 850 ανθρώπους, ενώ πολλοί φαίνεται ότι ήταν αυτοί που πουλήθηκαν ως δούλοι.

Μια βόλτα πάνω στο νησί αξίζει σίγουρα την όποια ταλαιπωρία. Μπορείτε να περπατήσετε για 20’ μέχρι τον φάρο που βρίσκεται στην άκρη του νησιού, στη θέση Τίμιος Σταυρός. Θα διασχίσετε πανέμορφα τοπία με αμμοθίνες και υπέροχους κολπίσκους. Στον Τίμιο Σταυρό θα δείτε και το ομώνυμο ξωκλήσι με την απέραντη θέα στο πέλαγος. Ο φάρος που βρίσκεται εκεί, κτίστηκε από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της κατοχής. Στη θέση του υπήρχε πριν ένας μικρότερος φάρος, ο οποίος κτίστηκε μετά το τραγικό ναυάγιο του αυστριακού πλοίου Imperatrix, τον Φεβρουάριο του 1907. Στο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους 38 από τους 140 επιβάτες, οι σοροί των οποίων θάφτηκαν στο νησί.

5km βόρεια της παραλίας υπάρχει η Μονή της Χρυσοσκαλίτισσας. Η Μονή αυτή βρίσκεται πάνω σε ένα βράχο, θυμίζοντας φρούριο. Σύμφωνα με την παράδοση, το τελευταίο σκαλοπάτι της σκάλας που ανεβάζει στη Μονή είναι χρυσό, αλλά μπορούν να το δουν μόνο όσοι πιστεύουν πραγματικά.

πηγη:  http://www.cretanbeaches.com/paralies/hania/paralia-elafonissi/